Gasloos wonen

Stappenplan gasloos wonen

Woning gasloos maken

Over een tijdje moet iedereen zijn woning gasloos gemaakt hebben. De overheid wil in 2050 van het gas af zijn. Ongeveer 95 procent van alle woningen wordt aardgas gebruikt voor verwarmen, warm water en koken. Dit is een hele verandering. Maar een paar dingen blijven zeker hetzelfde: Het huis blijft warm, de douche blijft warm en u kunt nog steeds lekkere maaltijden klaarmaken op een kookplaat.

Het alternatief voor fossiele aardgas is duurzame energie. Denk hierbij aan grote windmolenparken op zee, zonnepanelen en warmte uit diepe aardlagen. Een overschot aan windenergie kan makkelijk omgezet worden naar groen gas. Uit mest en rioolslib kan biogas gemaakt worden.

Het is op het moment nog niet zo ver, maar waarom zou u wachten met het verduurzamen van uw woning. Dit hoeft ook niet met grote stappen tegelijk te zijn. U kan bijvoorbeeld beginnen met elektrisch verwarmen door middel van een warmtepomp.

De basis als u besluit gasloos te gaan wonen is om er voor te zorgen dat uw woning heel goed geïsoleerd is. Een zeer goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie dan een slecht geïsoleerde woning. Ook is het heel belangrijk om voor goede ventilatie te zorgen. Er zijn ventilatiesystemen die de warmte van de lucht die het huis uit gaat gebruikt om nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen.

Een huishouden verbruikt gemiddeld 1.270m3 gas voor de verwarming en warm water en 2.765 kWh stroom voor apparaten en verlichting. Nu zou u denken dat gas niet zo’n groot aandeel heeft in het energieverbruik. Maar bedenk dat 1 m3 gas staat voor ongeveer 9 kWh. Het gemiddelde gasverbruik van een huishouden is dus te vergelijken met 11.400 kWh. Als we het gas simpelweg gaan vervangen door stroom, leidt dat tot een enorme vraag naar elektriciteit. Daar kunnen we ook niet tegenop. Hierom moeten we ervoor zorgen dat onze huizen efficiënt, met minder stroom gaan verwarmen.

Meer informatie:

https://pure-energie.nl/kennisbank/hoe-maak-ik-mijn-huis-gasloos/