Hoe duur is een warmtepomp?

Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

Warmtepomp opstelling met buffervat- Gasloos wonen
Warmtepomp opstelling met buffervat- Gasloos wonen

Hoe duur is een warmtepomp?

Een warmtepomp is het ideale apparaat om uw woning te verwarmen op een duurzame manier. Daarnaast is het gebruik van een warmtepomp ook nog eens ideaal als u voorstander bent van gasloos wonen. Maar wat kost een warmtepomp nu eigenlijk?

Het voordeel van een warmtepomp

Voordat u besluit om een warmtepomp aan te schaffen, wilt u natuurlijk eerst weten welke voordelen er allemaal aan hangen. Het grootste voordeel aan een warmtepomp wanneer u uw woning op een duurzame manier wilt verwarmen, is dat deze minder CO2 uitstoot. Daarnaast bespaart u ook nog op energiekosten. U bespaart namelijk € 420,- op energiekosten in een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas. Als u gasloos wilt wonen is een warmtepomp ideaal. Deze werkt namelijk niet op gas, maar op elektriciteit. Het overgrote deel van de nodige energie die nodig is om uw woning te verwarmen wordt met een warmtepomp uit een bron als de buitenlucht of de grond onttrokken.

Prijzen verschillende warmtepompen

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Aan elke soort hangt dan ook een ander prijskaartje. Een aantal van de verschillende soorten warmtepompen zijn de lucht/ water warmtepomp, de lucht/ lucht warmtepomp en de aardwarmtepomp.

Lucht/ water warmtepomp

Een lucht/ water warmtepomp bestaat uit twee delen. Een buitendeel en een binnendeel. Deze warmtepomp produceert energiezuinig warm water voor ruimteverwarming en sanitair tapwater. Wanneer u op zoek bent naar een warmtepomp van hoge kwaliteit moet u denken aan een prijs van €7.000,- tot en met €19.000,-. De subsidie en overige besparingen worden hiervan afgetrokken. Als u beschikt over vloerverwarming en een goede isolatie dan zit u aan een prijs van €7.000’- tot en met €12.000,-.

Lucht/ lucht warmtepomp

De lucht/ lucht warmtepomp wordt ook wel gezien als airconditioning. Deze verspreidt de warmte en koeling via lucht. Deze warmtepomp heeft een energiezuinige werking, aangezien de bron hiervan de buitenlucht is. Afhankelijk van de kwaliteit van deze warmtepomp loopt de prijs van €1.800,- tot en met €7.500,-. Daarnaast krijgen bedrijven met een winstoogmerk op deze warmtepomp subsidie.

Aardwarmtepomp

Tenslotte de aardwarmtepomp. De prijs van deze warmtepomp is afhankelijk van de bron die aangelegd moet worden. Wanneer u kiest voor een gesloten bron zit u aan een bedrag tussen de €3.000,- en €5.000,-. De kosten zijn €10.000,- wanneer u kiest voor een hoger vermogen en een open bron. De kosten die hier worden beschreven komen boven op de kosten voor de warmtepomp zelf. De prijs die u betaalt voor een aardwarmtepomp gaat van €11.000,- tot en met €25.000,-. Deze prijzen gelden voor een gesloten systeem en ver daarboven voor een open bron.

Kortom, er zijn vele warmtepompen om uit te kiezen. Het is goed om na te denken over uw comfortwensen waar een warmtepomp aan moet voldoen. Kwaliteit speelt hierbij ook een grote rol.