Koelen met een warmtepomp

Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

Koelen met warmtepomp - Gasloos wonen

Koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je gek genoeg ook koelen, en dat is erg prettig tijdens extreme hitte.

Het beste resultaat krijg je wanneer er afgifte via de lucht plaatsvindt, dat betekent doormiddel van fancoil-units.

Ook kan je via vloerverwarming zorgen dat de warmtepomp voor een aangename verkoeling zorgt.

Bij vloerverwarming moet je alleen letten op de condensvorming.

Met een luchtwaterpomp kun je je watertemperatuur laten dalen tot zes graden. Dat is natuurlijk ideaal om een huis te koelen, maar zo’n lage temperatuur door de vloerverwarming laten stromen is geen optie helaas. Dit zorgt voor condensvorming in de vloeren en dat zorgt voor grote problemen die je wilt voorkomen.

Om condensatie te voorkomen kan je een dauwpunt regeling laten monteren. Deze meet de RV, en bepaalt het dauwpunt en het die informatie bepaalt de regelaar de watertemperatuur voor afgifte.

Passieve koeling met een warmtepomp

Een andere vorm van koelen met een warmtepomp is passieve koeling. Dit is alleen mogelijk met een bodem warmtepomp. Dit is een warmtepomp die gebruik maakt van de bodem als bron, deze haalt in de winter warmte uit de bodem en in de zomer wordt het systeem precies andersom gebruikt. Dan wordt de woning gekoeld en de overige warmte wordt dan terug in de grond gestopt. Daarmee blijft de bron in evenwicht.

Een ander belangrijk deel is dat deze bodemsystemen eigenlijk moeten koelen in de zomer om de bron te regenereren. Als de warmtepomp door middel van het koelen warme lucht in de grond stopt, is aan het einde van de zomer de bodemtemperatuur hoger. Dit principe noemen ze regeneratie. Het voordeel van een warmere bodembron is dat er een hoger rendement mogelijk is tijdens het verwarmen in de winter.

Een airco is overbodig als u al een warmtepomp in huis heeft. Dit bespaart weer op de energiekosten in de zomer.

Lees meer: https://warmtepompenadvies.nl/warmtepomp-koeling-airco/