Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

Kosten gas - Gasloos wonen

Kosten gas

De gasprijs is uit een aantal onderdelen opgebouwd. Hoe dat zit, wat het kost en hoe de prijs is opgebouwd lees je hieronder.

De gasprijs bestaat uit vier onderdelen: de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Hieronder zie je per onderdeel hoe dat precies zit. Dat maakt het vergelijken van gasprijzen een stuk makkelijker en krijg je inzicht in de prijs van het gas.

1. De gasprijs per kubieke meter

De gasprijs per kubieke meter
Je betaalt per kubieke meter, ook wel: mgenoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten.

2. Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten
Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Die kosten verschillen per leverancier.

3. Netbeheerkosten

Netbeheerkosten
De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening. Wij betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

Overheidsheffingen en btw
Tot slot bepaalt de overheid de overheidsheffingen en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. Wij betalen die kosten door aan de overheid.

"Gewoon" gas of gas met CO2-compensatie

Bij ons kies je voor gewoon gas of voor gas met CO2-compensatie. In dat laatste geval compenseren wij de CO2-uitstoot van het gas dat je afneemt. Dat doen we door certificaten in te kopen, volgens het zogeheten Certified Emission Reductions-systeem. Die certificaten zijn gecontroleerd en goedgekeurd door de Verenigde Naties (UNFCCC). Zo dragen we bij aan investeringen in duurzame en innovatieve energieprojecten in het buitenland.