Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

ISDE 2020 gasloos wonen partner
ISDE 2020 gasloos wonen partner

Simpel Subsidie

De subsidiekansen voor uw warmtepomp op een rij

De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van warmtepompen om van het aardgas af te stappen. De bedoeling is dat alle bestaande woningen, utiliteit en kantoorpanden in 2050 van het aardgas af zijn. Dit is een grote opgave die het Rijk wil stimuleren door subsidies en fiscale voordelen. Voor warmtepompen zijn twee regelingen van belang: De Investeringsregeling Duurzame Energie (ISDE) en de Energie Investeringsaftrek (EIA).


De Investeringsregeling Duurzame Energie (ISDE) 

De ISDE regeling is relevant voor zowel particulieren als zakelijke partijen die subsidie voor de warmtepomp willen aanvragen. Voor woningen en kleinere kantoorpanden is de ISDE een logische subsidieregeling om aan te vragen. Om uw subsidie te verzilveren op de warmtepomp of zonneboiler is het nodig om te voldoen aan een aantal voorwaarden. Belangrijkst is wanneer het gaat om een zakelijke uitgave, u koopt de warmtepomp bijvoorbeeld voor uw kantoor, dat u de subsidieaanvraag doet voordat u het apparaat koopt. Als particulier kan u tot 6 maanden na de installatie van uw apparaat de subsidie aanvragen. Opletten dus, je loopt tot 20% netto voordeel mis als ondernemer je de spelregels niet goed volgt.

Bij warmtepompen met een vermogen groter dan 70 KW is deze regeling niet van toepassing. Het is dan verstandig om gebruik te maken van de EIA regeling.


De Energie Investeringsaftrek (EIA) 

De EIA is een fiscale regeling voor ondernemers, stichtingen of verenigingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Op de EIA lijst vindt u verschillende soorten installaties, van ledverlichting tot warmtepompen die u kunt aanmelden. U kan dan 45% van het investeringsbedrag af trekken van uw winstbelasting. Gemiddeld geeft u dat een voordeel van 11 procent.

Voor grotere warmtepompsystemen voor bijvoorbeeld appartement complexen en WKO’s is de EIA regeling de moeite waard. Partijen zoals zorginstellingen, woningcorporaties en beleggers maken in toenemende mate gebruik van deze warmtepomp regeling.