Wanneer van het gas af

Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

Elektrische boiler voor opwarmen warm water gasloos wonen

Van het gas af, Gasloos wonen

Om per jaar de doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot te halen, zullen we allemaal een bijdrage moeten leveren. Dat begint met het besparen van energie (duurzaam zijn) en uiteindelijk zullen we de komende jaren gasloos gaan wonen.

Iedere woning vraagt een andere aanpak om gasloos gemaakt te worden. Op ons platform helpen wij u, over waar u aan moet denken bij het in gebruik nemen van een warmtepomp, zonnepanelen en het verduurzamen van uw woning. Het isoleren van de woning daar zouden we mee moeten beginnen. Dus alles over elk te nemen stap om aardgasvrij te wonen. Elke stap is een besparing op uw vaste energiekosten én duurzaam. Hieronder leggen we per stap uit waar u aan moet denken bij gasloos wonen.

Isoleren van de woning!

Goede isolatie is in het belang dat uw woning voorzien is van goede isolatie. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie, raamisolatie en (spouw)muurisolatie. Elke woning is anders, wellicht heeft u uw huis al verbouwd en beter geïsoleerd? Een expert kan u wellicht goed adviseren. Maar misschien bent u wel  bekend met de bestaande isolatie. Samen kan u een goed plan maken om de woning goed te isoleren. Een goed geïsoleerde woning houd in de zomer de warmte goed buiten huis en in de winter blijft we warmte goed binnen zodat u met een lage temperatuur de woning kan verwarmen ook als het buiten vriest

Energie opwekken op het dak

Het opwekken van uw eigen stroom kan gemakkelijk in uw eigen woning, of beter gezegd: op uw dak met zonnepanelen. Met zonnepanelen kunt u voor eigen verbruik voorzien in uw eigen elektriciteitsbehoefte. Zonnepanelen zorgen altijd voor een verlaging van uw energierekening. Als uw dak niet genoeg energie kan opwekken kunt u ook overwegen om PVT panelen op uw dak te laten monteren. PVT panelen zijn panelen die een zonnepaneel zijn dus stroom opwekken en aan de achterzijde van het PVT paneel zit warmtewisselaar waar een vloeistof in zit die de omgevingstempratuur opneemt. Deze warmte wordt naar een buffervat getransporteerd en kan of via de cv ketel naar het afgiftesysteem getransporteerd worden of naar de warmtepomp. Zo pakt u het meeste rendement van uw dak.

Gasloos wonen en verwarmen

Uw huis verwarmen zonder gas er zijn vele mogelijkheden en er zal gekeken moeten worden wat het beste bij uw woning past.  Het eerste wat in u opkomt is misschien de warmtepomp. Logisch, een warmtepomp kan vrijwel altijd geïnstalleerd worden maar er zijn ook vele andere manieren om een woning te verwarmen.

De mogelijkheden die u heeft

 

De meeste opties zijn erop gebaseerd om volledig van het gas af te kunnen  maar als de woning nog niet voldoende is aangepast dan kan er altijd voor een hybride systeem gekozen worden.

CO2 uitstoot

De hoeveelheid broeikassen, zoals CO2, in onze lucht stijgt en daar moeten we met ons alle wat aan doen. Hierdoor verandert ons klimaat en warmt onze aarde op, we krijgen hierdoor steeds meer wisselende dagen door. Wanneer u uw woning met aardgas verwarmt draagt dit bij aan de CO2-uitstoot. Door het verwarming van uw woning op een duurzame manier te doen kunt u een bijdragen leveren aan vermindering van deze CO2-uitstoot. Meer weten en lezen hoe een woning verduurzaamd moet worden lees je op www.gaslozewoningen.nl

De gasaansluiting

Als de woning gasloos is gemaakt kunt u de gasmeter laten verwijderen. Er zijn processen tegen de netbeheerder geweest omdat er een rekening werd gepresenteerd om de gasmeter uit de woning te laten verwijderen. Gelukkig dacht de rechter er anders over en nu kan men kosteloos van het gas af. De gehele gasleiding hoeft niet uit de woning te worden gehaald maar het weghalen van de gasmeter en het verzegelen van de leidingen is voldoende. Ook nu bespaart u want u heeft nu geen maandelijkse kosten meer om aangesloten zijn zijn op het gasnetwerk. Ook betaald u nu geen energiekosten en belastingen meer over alles wat met het gas te maken heeft.

Aardgasvrij wonen wat kost dat?

Om een volledig aardasvrije woning te maken zal er afhankelijk van de situatie een berekening gemaakt moeten worden. Wat is de situatie in uw woning? Is de woning goed geïsoleerd ? Kunt u eenvoudig zonnepanelen of PVT panelen plaatsen op uw dak ? En wat heeft u voor een afgiftesyteem in uw woning liggen? Al deze antwoorden moeten beantwoord worden om de juiste kosten van de woning te kunnen beantwoorden. Het allerbelangrijkste is om energie te besparen is juist door nu te beginnen alles stap voor stap. Het is helemaal niet  nodig om alle stappen tegelijk te doen. Op alle stappen die u kiest is het verstandig om te kijken welke subsidies er beschikbaar zijn. Je kan dit bij het www.rvo.nl zien en vaak kan u ook nog kijken of de gemeente er nog een bijdrage beschikbaar voor heeft.

Kosten financiering gasloze woning

Omdat de kosten van een woning compleet uit te voeren zal er een flink budget beschikbaar moeten komen. Maar dan pak je wel alles in een keer aan. Dit gaat vaak gepaard met een flinke verbouwing. Om vrij eenvoudig aan geld te komen om een de woning gasloos te maken zou u bijvoorbeeld een groene financiering kunnen aanvragen bij de bank. Als u de woning al vele jaren in uw bezit heeft dan heeft u waarschijnlijk al een groot deel van de financiering terug betaald. Ook zal uw woning flink in waarde zijn gestegen, hierdoor zal de WOZ waarde van uw woning wellicht vele malen hoger zijn dan uw financiering. Dit bied vele kansen en in de meeste gevallen bent u goedkoper uit dan voorheen. De woning zal uiteindelijk nog meer in waarde stijgen.

Jaarlijkse besparing

Als u de woning gaat verduurzamen betekend dat er eerst kosten gemaakt moeten worden voordat u er uiteindelijk iets aan verdient. Maar verdienen zal omgezet moeten worden in besparen. Besparen op energie en verminderen van de CO2 uitstoot daar zal de grootste besparing zitten. De kosten van het aardgas zal de komende jaren alleen maar gaan oplopen samen met de duurzaamheidstoeslag op het verbruik van het gas. De maandelijkse belastingen op gas zal uiteindelijk hoger zijn dan de prijs die er per eenheid gas zal moeten worden betaald. Daarin tegen zullen de kosten voor elektriciteit gaan dalen mede door de grote hoeveelheden zon energie en de vele windmolens op land en in de zee.

De duurzaamheidsadviseur

De energie of duurzaamheidsadviseur kan u prima adviezen geven over wat er in uw woning gedaan moet worden. Met ons stappenplan kan u prima alle informatie vinden samen met de toepassingen om de eerste stappen te maken. Het is  natuurlijk ook fijn om met een adviseur mee te kunnen praten over uw wensen om de woning aan te pakken.