Warm water zonder gas

Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

Zonneboiler gasloos wonen - Gratis warm water - Subsidie

Warmtepomp boiler

Warm water verwarmen zonder gas kan op diverse manieren. Hierbij kunt u denken aan een warmtepomp boiler. Deze boiler is vaak eenvoudig aan te sluiten op een bestaande waterleiding en alleen een de elektricien moet een aparte groep maken om de warmtepomp unit kan binnen enkele uren warm water bereiden. Op een warmtepomp boiler zit subsidie!

Elektrische boiler

Vroeger toen er nog geen gas was hadden vele woningen een elektrische boiler in huis. Een grote witte boiler maakte in korte tijd een vat vol warm water. Tegenwoordig zie je deze boilers steeds vaker terug keren in woonhuizen, deze boilers zijn tegenwoordig wel een heel stuk zuiniger en je kunt ze zelfs met een app bedienden. Als de woning voorzien is van zonnepanelen kan je de boiler programmeren dat hij warm water maakt als de zon schijnt, dan gaat de opgeleverde energie direct naar de boiler waardoor er geen energie verloren gaat.

Zonneboiler

De meeste boilers kunnen voorzien zijn van een extra spiraal. Dat wil zeggen dat er 2 extra aansluitingen zitten. Op deze aansluitingen kan je dus een set thermische  panelen aansluiten. Deze panelen verwarmen het water van de boiler als de zon schijnt. Dat zal in Nederland ongeveer 200 dagen per jaar zijn. Als de zon niet zo fel schijnt dan zal de installatie het water alleen voorverwarmen dat wil zeggen als de zonneboiler maar 30 graden water produceert. Dat is natuurlijk te weinig warm water om te douchen, u  kunt  de slimme boiler programmeren om elektrische bij te verwarmen zodat u toch als de zon minder of niet schijnt een warme water heeft in de boiler. Op een elektrische boiler op zich zit geen subsidie maar met een extra spiraal kunt u wel subsidie aanvragen als u er een zonneboiler van heeft gemaakt.