Warmtepomp kopen in Duitsland

Stappenplan gasloos wonen
Blog

Gepubliceerd op

Warmtepomp kopen in Duitsland - Gasloos wonen

Warmtepomp kopen in Duitsland

Een warmtepomp kopen in Duitsland kan zijn voordelen en nadelen hebben. Je moet bedenken dat als er iets aan de hand is met je warmtepomp dat niet iedere installateur zomaar langs komt. Hij heeft deze ook niet  geplaatst. Ook de Nederlandse importeurs kunnen en zijn vaak niet bereid om service te verlenen. Een importeur is ook alleen maar een verdeelpunt voor de installateur. Importeurs kopen ook vaak garantie bij de producent af zodat je een hogere korting krijgen en nemen ze garantie gevallen voor lief. Dus goedkoop kan ook duurkoop zijn. Duitsland telt momenteel bijna een miljoen warmtepompen. De helft van alle nieuwbouwprojecten, waaronder woningen, krijgt momenteel een warmtepomp geïnstalleerd.

 

Duitse warmtepompen

Zo is in Duitsland het afgelopen jaar in de nieuwbouw het marktaandeel van de warmtepompen voor het eerst in de geschiedenis boven de gasinstallatie uitgekomen, met respectievelijk 43 procent en 42 procent van de markt. “De nieuwe CO2-wetten en de financiële steun van de overheid hebben zonder meer een zeer grote en positieve invloed op deze ontwikkeling”, duidt Martin Sabel van het Duitse Bundesverband Wärmepumpen. “Aannemers en stadsplanners beschouwen warmtepompen steeds vaker als standaard voor nieuwbouwwoningen.

Toenemende vraag voor warmtepompen uit Duitsland

De vraag groeit tevens door de toenemende verbeteringen op het gebied van efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid, en er wordt ook meer aandacht besteed aan design. Wij verwachten dat het marktaandeel de komende jaren zal blijven stijgen, aangezien ook particulier gebruik van de warmtepomp kan bijdragen aan het behalen van de ambitieuze Duitse en Europese klimaatdoelstellingen.