Stappenplan gasloos wonen

Subsidie isolatie

In 2021 kunt u weer gebruik maken van een isolatie subsidie om uw woonhuis te isoleren. Het isoleren van uw woning is erg belangrijk om energie te besparen het verhoogt het wooncomfort en u bespaart op uw energie verbruik. Het maakt  niet uit of de woning is voorzien van een CV installatie of u heeft al een duurzame warmtepomp installatie. Energie wordt steeds duurder en zo bespaart u ook op de co2 uitstoot. Een ander voordeel is dat u de investering van uw woonhuis isolatie snel heeft terug verdient. Hierna bespaart u op de energie rekening en komt er weer budget vrij voor andere duurzame toepassingen in de woning.

Welke isolatie subsidies zijn er mogelijk ?

Op dit moment kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie www.rvo.nl  deze website is van de rijksoverheid en hier kan u de hoogte van de subsidie zien en aanvragen. Voor woningeigenaren kunt u subsidie aanvragen voor 5 type isolatiemaatregelen

1 Gevel isolatie

2 Dak isolatie

3 Vloer isolatie

4 Spouwmuur isolatie

5 Hoogrendementsglas

Landelijke subsidies zijn er niet  meer in alle gemeente in Nederland maar u kunt hier kijken of in uw gemeente extra subsidies beschikbaar zijn https://www.vindsubsidies.nl. De rijksoverheid stimuleert huis eigenaren ook met het vervangen van dubbel glas. Omdat er geen subsidie zit op de arbeid heeft de overheid de BTW verlaagd naar 9 % op arbeid. Dit hoeft u dus niet aanvragen maar ziet u direct terug op de faktuur.

Financiering, Groene lening

Een mogelijkheid om je huis te isoleren zonder eigen middelen kunt u gebruik maken van een groene lening. Een groene lening is een lening die bedoeld is om duurzame producten te financieren. De groene lening en een financiering tegen een hele lage rente. De energiebespaarlening is opgezet door de rijksoverheid en meer informatie vindt u op www.energiebespaarlening.nl . Ook als huis eigenaar heeft u wellicht ruimte in de financiering van uw woning. De WOZ waarde van vele woningen zijn de afgelopen jaren zo hard gestegen dat er wellicht ruimte is. Bij de meeste hypotheek verstrekkers kunt u een groene hypotheek afsluiten. Deze heeft een aantrekkelijkere rente die vaak goedkoper is dan de hypotheek op uw woning. Vaak kunt u deze financiering terug betalen met de besparing van de duurzame maatregelen.

Waar begin ik ?

  • Uitzoeken welke subsidies er beschikbaar zijn voor uw werkzaamheden
  • Uitzoeken of er bij de gemeente of provincie extra subsidies zijn
  • Kom ik in aanmerking voor 9 % BTW op arbeid?
  • Kan ik gebruik maken van een groene financiering ?

Welke manieren isolatie zijn er ?

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. De meest voorkomende isolatie toepassingen waar subsidiemogelijkheden van toepassing zijn staan hieronder.

Vloerisolatie

Dakisolatie

Spouwmuurisolatie

Gevelisolatie

Bodemisolatie

Dubbel glas HR ++