Stappenplan gasloos wonen

Multi Split Airco kan samen met een buitenunit 2 tot 6 ruimtes koelen of verwarmen

Het verschil van Multi Split Airconditioning ten opzichte van Single Split Airconditioning is dat aan één airco buitenunit meerdere airco binnenunits verbonden zijn. De buitenunit kan alle kamers die zijn aangesloten tegelijk verwarmen of koelen, hierbij moeten alle binnenunits wel op dezelfde modus staan. De buitenunit kan namelijk één taak tegelijk. Ook de capaciteit van de binnenunits ten opzichte van de buitenunit moet berekend worden. Elke binnenunit moet aangesloten worden op de buitenunit met een leidingset en een kabel. Ook heeft iedere binnenunit een afvoer nodig. Om een Multi Split Airco te installeren is het aanbevolen om dit samen met een airco specialist/ installateur te doen.

Toepassingen Multi Split Airconditioning

En Multi Split Airco systeem kan uitstekend toegepast worden in woonhuizen, bedrijfspanden of andere toepassingen waarbij meerdere ruimtes in de zomer moeten koelen en in de winter verwarmd moeten worden. Dit is een goed alternatief voor een cv installatie.    

Hoe werkt een Multi Split Airco?

De binnenunit van de Multi Split Airco zuigt de lucht aan uit de ruimte en trekt dan de lucht over de verdamper. Deze blaast dan de lucht weer verwarmd of gekoeld in de ruimte. In de te koelen of verwarmden ruimtes moeten de ramen en deuren gesloten blijven. Na enige tijd zuigt de split airco de lucht aan die verwarmd of gekoeld is. Als de ingestelde tempratuur bereikt is dan zal de airco stoppen met koelen of verwarmen.

 

Soorten Binnenunits

Er zijn diverse soorten binnenunits verkrijgbaar. Er is een wandunit om eenvoudig aan de wand te  monteren, er zijn cassette units om in het plafond te monteren en er zijn satelliet units om in bijvoorbeeld een kast te bouwen met een uitblaas rooster. De installateur kan u alles over de mogelijkheden vertellen.

  • Wand-unit
  • Cassette-unit
  • Plafond- / muur-unit
  • Inbouw-unit

Koelen of Verwarmen

Een Multi Split Airco kan koelen of verwarmen. Als u gaat koelen dan onttrekt het koudemiddel in de binnen unit de warmte uit de ruimte, deze warmte wordt via de koelleidingen naar de buitenunit getransporteerd. De buitenunit blaast de warmte uit de unit. Als de ruimte verwarmt moet worden zal het multi split systeem omgekeerd gaan werken dat wil zeggen: het buitendeel transporteert de opgewekte warmte naar de binnenunit, waardoor er warme lucht in de ruimte geblazen kan worden. Deze vorm van verwarmen is zeer energiezuinig.

Wat is een Multi Split Airconditioning?

Een multi split airco is een buitenunit waar je kan kiezen om meerdere airco's op kan aansluiten. Je kan kiezen om 2 tot 6 binnenunits op 1 buitenunit aan te sluiten.

Subsidie

Een multi split airco is dan wel een lucht/lucht warmtepomp en is een zeer zuinig en duurzame investering heeft de overheid besloten hier geen subsidie voor te geven.

Multi Split Airconditioning partners