Stappenplan gasloos wonen

Wat zijn Infrarood warmtepanelen?

Infrarood warmtepanelen zijn vele malen zuiniger in gebruik dan de traditionele radiatoren. Dit komt de traditionele verwarming de warmte laat opstijgen en uiteindelijk is dan heel de kamer verwarmd. Met infrarood verwarming wordt van boven naar beneden verwarmd.

Infrarood straling werkt direct verwarmend op het moment dat het een oppervlakte raakt. Op deze manier kunt u snel warmte creƫren waar en wanneer u dat wilt.

Wanneer infrarood een object raakt, neemt dit object een deel van de straling op. Hierdoor wordt het object verwarmd en staat het weer warmte af om de kamer te verwarmen.

Maar wat is nou precies infrarood en hoe werkt het?

De lange golf infrarood stralen zijn onzichtbaar, reukloos en ongevaarlijk voor mensen en dieren. De golflengte van de stralen is bij warmtepanelen gemiddeld 9 tot 14 micron.

Net zoals de zon de aarde verwarmt, kunnen infrarood stralen van warmtepanelen de warmte van de zon naar binnen brengen. Met infrarood panelen wordt elektriciteit omgezet in onzichtbare infrarood straling. Deze onzichtbare straling verwarmt niet de lucht (Dit heet convectieverwarming en gebeurd bij radiatoren van de centrale verwarming) maar de vloer, muren en alle andere objecten zoals personen en meubels die zich in de ruimte bevinden.

Koelen of verwarmen singel split airconditioning
Koelen of verwarmen singel split airconditioning

De voordelen van infrarood warmtepanelen

Via deze manier van verwarmen ontstaat er geen luchtcirculatie in huis in tegenstelling tot de convectie verwarming van de centrale verwarming.

U kunt infrarood warmtepanelen goed als hoofverwarming toepassen. Elke ruimte kan dan apart geregeld worden met een eigen thermostaat. Er wordt hierdoor niet meer energie verbruikt dan nodig is.

Ook is verwarmen met infrarood voordeliger dan andere elektrische verwarmingen en zelfs ook goedkoper dan verwarmen met olie en gas.

Ondertussen is er al veel onderzoek gedaan naar de effecten van infrarood panelen op de gezondheid van mensen en dieren. Daaruit heeft gebleken dat infrarood warmtepanelen geen gevaren opleveren, maar juist een fijne comfortabele warmte opleveren.