Stappenplan gasloos wonen

Wat kost een warmtepomp, is mijn huis geschikt voor een warmtepomp en welke moet ik kiezen? Hoe veel subsidie krijg ik en welke soorten warmtepompen zijn er? Iedere woning en gezinssituatie is anders. Wij geven u alvast de juiste inzichten. 

De warmtepomp zorgt ervoor dat uw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier. De energie wordt namelijk voor een groot deel uit een van de volgende drie bronnen onttrokken:

  • Aarde
  • Buitenlucht
  • Buitenlucht + zon

Om een huis goed te verwarmen met een warmtepomp moet de bestaande huisinstallatie geschikt gemaakt worden, zodat de warmtepomp op een goede en energiezuinige manier kan functioneren. Duurzaam verwarmen staat synoniem aan weinig energie verbruiken en daarom is het afgifte systeem van de warmtepomp het allerbelangrijkste.

Afgiftesysteem


Warmwater kan je op verschillende manieren warm maken als de woning gasloos is gemaakt. Met een warmtepomp die de woning kan verwarmen kunt u ook een boiler verwarmen met warm water. Als de boiler leeg is dan duurt het even voordat de warmtepomp het vat weer warm heeft, dat wil zeggen dat er goed gekeken moet worden hoe veel warm water er per douche of bad beurt  beschikbaar moet zijn.

Tapwater


Hoeveel KW moet de warmtepomp zijn? Zoals u waarschijnlijk al is opgevallen is zijn er vele vermogens warmtepompen beschikbaar.

Vermogen warmtepomp


Om in een bestaande woning een warmtepomp installatie te plaatsen moet er een geschikte plaats in de woning of garage gevonden worden. Er zijn verschillende appendages die geïnstalleerd moeten worden en die worden verbonden met leiding.

Om met een lage tempratuur een woning te verwarmen is het belangrijk dat er voldoende volume aan water in de installatie aanwezig is. Soms is het noodzakelijk om een buffervat te installeren. Hierdoor gaat de warmtepomp het buffervat opwarmen en vanuit de buffer gaat het via een externe pomp naar de installatie. Het voordeel hiervan is dat de warmtepomp minder aan gaat en veel rustiger is (ook qua geluid). Minder energie verbruiken zorgt voor een groot rendement, zodat u de woning zuinig kan verwarmen. Om een goede warmteoverdracht te verkrijgen moeten de leidingen van voldoende diameter zijn voorzien. Een leiding van 35 mm of dikker is heel normaal.

Wat is er nodig?


Voor alle duurzame toepassingen is subsidie beschikbaar. Bekijk de mogelijkheden en bereken uw subsidie voor de warmtepomp.

Subsidie

Gasloos wonen
Gasloos wonen

Op zoek naar een professionele en adviserende warmtepomp partner?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze warmtepomp partners: