Stappenplan gasloos wonen

 

 

Energie uit de grond

Aardwarmte is warmte die in de aarde aanwezig is. In Nederland is op 125 meter diepte de temperatuur ongeveer 12-14 graden en constant. Deze energie wordt opgepompt en gaat via het leidingwerk naar de aardwarmtepomp. In  de warmtepomp wordt de warmte onttrokken vanuit de bron en geeft de warmte af aan het afgiftesysteem zoals vloerverwarming, laag tempratuur radiatoren  ( LTV )of aan een warm tapwater boiler.
Het grote voordeel van aardwarmte is dat de warmtebron redelijk constant blijft. In de winter is de meeste energie nodig voor het verwarmen van het huis en in de zomer is energie nodig voor het koelen van het huis. De bodemtemperatuur ligt rond de gemiddelde jaarlijkse buitentemperatuur.

Energie uit de aarde hoe werkt dat?

Hoe kan je nou energie opwekken met aardwarmte? Het oppompen van aardwarmte met een aardwarmtepomp kan met een open of een gesloten verticale bodemwisselaar. Deze worden met een grote boor installatie in de grond geboord op een diepte van meer dan 100 meter. Deze leidingen worden de bodemwisselaar genoemd. Als de leidingen die in de grond liggen aan elkaar verbonden zijn zullen ze gevuld worden  met een vloeistof. De vloeistof in de leidingen neemt de omgevingstempratuur van de aarde over. De leidingen die aan elkaar verbonden zijn komen uit in de technische ruimte daar waar ze aangesloten worden. De aardwarmtepomp die in de installatie is gemonteerd zorgt voor de juiste tempratuur. Het grote voordeel in de zomer is dat als u gaat koelen er alleen maar het water uit de installatie hoeft worden rondgepompt. Het water uit de aarde zal rond de 14 graden zijn.

 

10 tips om energie te besparen

Hoe kan ik gebruik maken van aardwarmte?

In de meeste gevallen worden er bij nieuwbouw huizen installaties toegepast die uitgevoerd zijn met een gesloten bron. Om een gesloten bron te maken moet goed gekeken worden naar het afgifte systeem van de woning en het vermogen van de installatie. Afhankelijk van de capaciteit kan bepaald worden wat er in de grond moet worden gemaakt. Er zijn twee opties om een gesloten bron te maken. Belangrijk is de samenstelling van de grond.

Er kan een installatie gemaakt worden waar doormiddel van een grote boormachine gaten in de aarde geboord worden waarin slangen komen te zitten die met een lus in het te boren gat worden gestopt. Hoeveel gaten en lussen er gemaakt  moeten worden is afhankelijk van het vermogen dat de installatie nodig heeft om de woning van energie te voorzien. Een andere optie is om spiralen of horizontale kunststof leidingwerk in de grond aan te leggen. Het is belangrijk dat er voldoende perceel ruimte is en hoe de samenstelling van de aarde is.

Toepassingen energie uit de aarde

Energie halen uit de aarde kan op verschillende manieren. Het is echter belangrijk dat er veel ruimte is op uw perceel. Vaak wordt een installatie met energie uit de aarde toegepast in nieuwbouw huizen of projecten. Ook zijn er diverse manieren mogelijk een energie uit de aarde te halen.

 

Is de locatie geschikt op energie uit de aarde op te wekken?

Als u energie uit de aarde wilt opwekken dan is dat een lang proces. Er dienen juiste installatie tekeningen en berekeningen gemaakt te  worden. Maar ook moeten de juiste specialisten worden ingeschakeld die u verder kunnen helpen. Er moet gekeken worden of er op uw perceel geboord mag worden. Het is dus verstandig om de juiste vakmensen in te schakelen om een goede installatie te maken.

Subsidie

Op alle warmtepompen die een woning verwarmen zit subsidie. Op de  aardwarmtepomp zit subsidie maar op de verticale bodemwarmtewisselaar niet. Het is wel slim om te kijken als er een boorploeg komt om te kijken of er meerdere verticale bodemwarmtewisselaars gemaakt kunnen worden in uw omgeving. Hierdoor kunt u veel geld besparen omdat er voor het aanleggen van een verticale bodemwarmtewisselaar veel materiaal nodig is.

Energie uit de grond partners