Stappenplan gasloos wonen

Hoe werkt een ventilatie warmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp hergebruikt de warmte uit de woning, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Hiermee kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden. Een ander voordeel is dat u geen opstellingen buiten nodig heeft. U heeft dus geen last van omgevingsgeluiden. Er moet wel gekeken worden of er voldoende lucht uit de woning gehaald kan worden.

Een ventilatiewarmtepomp is een monoblock systeem dat binnen wordt geplaatst op een zolder of technische ruimte waar de mechanische ventilatie box hangt. De ventilatiewarmtepomp kan alleen maar worden toegepast in woonhuizen die voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. De energiebron van de ventilatiewarmtepomp is de lucht die normaal gesproken de woning uit wordt geblazen naar buiten. De ventilatiewarmtepomp kan de luchttempratuur van de woning opwarmen tot ongeveer 60 graden. Deze energie kan worden opgeslagen in een buffervat of een boiler. Doordat er altijd een constante tempratuur in de woning is, heeft de ventilatiewarmtepomp bijna altijd eenzelfde aanvoertempratuur ten opzichte van een luchtwaterwarmtepomp.

Ventilatie warmtepomp gasloos wonen
Ventilatie warmtepomp gasloos wonen

Hybride systeem

Wat nu als er niet genoeg energie uit de woning gehaald kan worden, omdat de bestaande situatie dat niet toelaat? Of dat u meer energievraag heeft dan dat de ventilatiewarmtepomp kan leveren? Dan kan deze ook geïnstalleerd worden als hybridesysteem. Hoe werkt dit? De ventilatiewarmtepomp doet gewoon zijn werk. Het haalt de lucht uit de woning en levert de energie aan de cv-ketel. Als de ventilatiewarmtepomp niet genoeg tempratuur kan leveren op dat moment, verwarmt de cv-ketel bij. Hiermee verbruikt u veel minder gas.

Elektrisch bij verwarmen

De ventilatiewarmtepomp kan uitgerust worden met een elektrisch verwarmingselement. Deze kan het vermogen een klein beetje verhogen op de momenten dat de warmtepomp net niet de juiste tempratuur kan bereiken. Deze elektrische energie is wel wat kostbaarder dan een warmtepomp, maar als de woning voorzien is van zonnepanelen dan is de energie een stuk voordeliger.

Is mijn woning geschikt?

Het belangrijkste is dat de woning voorzien is van een juist ventilatiesysteem. Daarna zal het afgiftesysteem bekeken en berekend moeten worden om de juiste ventilatiewarmtepomp te kunnen selecteren. Er zijn verschillende vermogens beschikbaar. Met een verkeerde ventilatiewarmtepomp zal u veel meer energie verbruiken dan nodig is, of het elektrisch element staat veel energie te verbruiken terwijl dit helemaal niet nodig is. Het is dus van belang dat u bij deze keuze en een juist advies inwint, zodat de installateur een goed werkende installatie kan opleveren.

Geluid van de warmtepomp

Geluid is een bron van veel ergernis. De ventilatiewarmtepomp is ontworpen om in de woning gemonteerd te worden, dus is er al veel gedaan om het geluid te reduceren. Zorg dat de ventilatiewarmtepomp goed gemonteerd wordt op een muur die voldoende massa heeft, zodat er geen resonantie kan optreden. Dit staat ook beschreven in de handleiding. Besteed hier voldoende aandacht aan, want niets is zo vervelend als geluid.

Subsidie

Op deze ventilatiewarmtepomp zit ook subsidie kijk op www.rvo.nl wat de hoogte van de subsidie is 

Op zoek naar een professionele en adviserende warmtepomp partner?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze partners: