Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Warmtepomp

Meer rendement met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt gasloos, dus op elektriciteit, en maakt op een slimme manier gebruik van de warmte uit de bron. De warmte uit de bron wordt omgezet in energie om nog meer warmte op te wekken. Deze warmte wordt verplaatst naar binnen zodat u er uw woning mee kunt verwarmen. In de zomer wordt de warmte buiten de bron afgegeven zodat u ermee kan koelen. Hiermee bespaart u veel elektriciteit, waardoor het rendement vele malen hoger ligt dan bij een traditionele cv-ketel.

YouTube video

Werking van een elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp maakt eenvoudig gebruik van het natuurkundige uitgangspunt van condenseren en verdampen. Als u een vloeistof gaat verdampen, neemt de warmtepomp de warmte op en transporteert deze warmte. Als de warmte wordt afgegeven, gaat de vloeistof condenseren. Bij deze overdracht van warmte gebruiken we de natuurlijke bronnen. Natuurlijke bronnen zijn de warmte uit de bron of de buitenlucht en de energie uit de aarde.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem en geeft de warmte af aan het water. Warmtepompen worden gebruikt woningen te koelen of te verwarmen op een duurzame manier. Een warmtepomp werkt op stroom maar verbruikt minder dan bij een elektrische verwarming. Als uzelf een zonnestroom installatie heeft, kunt u voordeliger verwarmen of koelen als de zon schijnt. De energie van de zonnepanelen gaat dan rechtstreeks naar de warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen werken door warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen met behulp van een koelmiddel. Wanneer het koelmiddel verdampt, neemt het warmte op uit de omringende lucht, en wanneer het condenseert, geeft het deze warmte weer af. Hierdoor kan een warmtepomp gebruikt worden om een of meerdere ruimtes in de zomer te koelen door warmte van binnen naar buiten te verplaatsen, en om een kamer in de winter te verwarmen door warmte van buiten naar binnen te verplaatsen.

warmteverliesberekening

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Ieder woning heeft warmteverliezen. Om de warmteverliezen inzichtelijk te maken kun je een transmissie berekening maken. Er wordt gekeken naar het afgiftesysteem maar ook naar de ventilatie en isolatie. Heeft u geen berekening dan is het lastig om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen. Het komt vaak voor dat de warmteverliezen niet zijn meegenomen zijn bij de berekeningen van de warmtepomp. De woning zal dan slecht of niet op temperatuur te krijgen zijn. Een ander nadeel is dat de warmtepomp teveel energie verbruikt.

Online energieadvies

Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies? Door de vele jaren heen heb ik veel warmtepomp installaties gezien, maar ook vele installaties die niet goed werkte. Hiervoor heb ik het online energieadvies ontwikkeld. Tijdens het gesprek bespreken we de vragenlijst en uw wensen. Alle vragen die u heeft bespreken we hier. Daarna kunnen we een maatwerk offerte aanbieden zodat u hiermee uw woning kunt verduurzamen of helemaal van het gas af halen. Ook kunt u met het online advies rapport samen met uw eigen installateur aan de slag.

Warmtepomp met cv-ketel

Een warmtepomp in combinatie met de cv-ketel worden steeds populairder voor huiseigenaren die een efficiënte manier zoeken om hun huis te verwarmen. De hybride warmtepomp wint aan populariteit. De hybride warmtepomp kan relatief eenvoudig op het bestaande cv-installatie worden aangesloten. Echter komt hier nog wel de nodige kennis bij kijken. Het is niet zo dat er eenvoudig 2 leidingen bij komen.

Zo kan de warmtepomp met de centrale verwarming de warmte gelijkmatig over het hele huis verdelen en een aangename en constante temperatuur afgeven. De warmtepomp met centrale verwarming is een efficiënte en kosteneffectieve manier om warmte te pompen met behulp van de centrale verwarming. Dit kan aanzienlijke besparingen op de energierekening opleveren.

Elektrische warmtepomp

In een elektrische warmtepomp zit een vloeistof dat een zeer laag kookpunt heeft; dit is het koudemiddel. Het koudemiddel wat in de warmtepomp zit, kan ook het kookpunt bereiken als het buiten vriest. Als het koudemiddel lang naar de natuurlijke bron wordt geleid, gaat het koken en kan het verdampen tot gas. Zo wordt de warmte van de bron opgenomen.

Dit gas wordt door de compressor onder hoge druk in het systeem gepompt en laat de temperatuur verder stijgen. Het hete gas wordt in de condensor weer afgekoeld tot vloeistof. Tijdens het condenseren komt de opgeslagen warmte vrij. Deze warmte kan gebruikt worden om de woning te verwarmen.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen en koelen van woningen en het opwekken van warm water. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten:

Aardwarmtepomp

Bodemwarmtepomp

Ventilatie warmtepomp

Lucht- water warmtepomp

Hybride warmtepomp

Zwembad warmtepomp

PVT-warmtepomp

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, ook wel geothermische warmtepomp genoemd, is een warmtepomp die gebruikmaakt van de aarde als bron. Dit gebeurt door middel van een aardwarmtewisselaar, die bestaat uit enkele buizensystemen die in de grond worden geboord.

De buizen nemen de warmte op uit de grond en transporteren deze naar de warmtepomp installatie. Aardwarmtepompen zijn zeer efficiënt omdat de bron bijna altijd dezelfde aanvoer temperatuur heeft. Aardwarmtepompen zijn echter wel duur om te installeren en hebben een lange terugverdientijd.

Aardwarmtepomp

Bodemwarmtepompen

Een bodemwarmtepomp is een warmtepomp die gebruikmaakt van de warmte die in de bodem aanwezig is als energiebron. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een aardwarmtepomp, door middel van een aardwarmtewisselaar die bestaat uit enkele buizensystemen die in de grond worden geplaatst.

De buizen nemen de warmte op uit de bodem en transporteren deze naar de warmtepomp installatie. Bodemwarmtepompen zijn zeer efficiënt vanwege de constante aanvoer temperatuur. Ze zijn echter wel duur om te installeren en hebben een lange terugverdientijd.

Ventilatie warmtepomp

Een ventilatie warmtepomp is een warmtepomp die is aangesloten op het ventilatiesysteem van de woning. De warmtepomp maakt gebruik van de lucht die wordt aangevoerd door het ventilatiesysteem als energiebron en verwarmt of koelt deze vervolgens voordat hij het huis binnenkomt.

De lucht die wordt afgevoerd door het ventilatiesysteem wordt ook gebruikt om de warmte terug te winnen, zodat de warmtepomp energie-efficiënt kan werken. De ventilatie warmtepomp kan een goede manier zijn om energie te besparen en het comfort in de woning te verhogen, vooral als ze worden gebruikt in combinatie met een efficiënt ventilatiesysteem.

ventilatie warmtepomp
Luchtwater warmtepomp Fujitsu

Lucht water warmtepomp

Een lucht water warmtepomp is een warmtepomp die de buitenlucht als energiebron gebruikt. In tegenstelling tot andere warmtepompen die een andere bron hebben waar de energie uit gehaald wordt. In de winter onttrekken ze warmte uit de lucht en gebruiken die om uw huis te verwarmen.

In de zomer werken ze omgekeerd: ze onttrekken warmte aan uw huis en gebruiken die om de buitenlucht af te koelen. Lucht warmtepompen kunnen op een uiterst efficiënte manier uw huis verwarmen of te koelen, hierdoor kunt u geld besparen op uw energierekening.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die is aangesloten op een traditioneel verwarmingssysteem in combinatie met een lucht water warmtepomp. De buitenlucht als energiebron en bij onvoldoende energie in de buitenlucht komt de cv-ketel erbij.

De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron als primaire energiebron voor verwarming, maar schakelt over op het traditionele verwarmingssysteem als de buitentemperaturen te laag zijn om efficiënt te kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat de woning op een efficiënte manier kan worden verwarmd, zelfs tijdens koude winterdagen. Met een hybride warmtepomp kunt u op een goede manier om energie besparen en het comfort in uw woning te verhogen.

Hybride warmtepomp
Pvt-warmtepomp-pico

PVT-warmtepomp

PVT-warmtepompen worden steeds populairder, de duurzame manier om uw woning te verwarmen of te koelen. PVT staat voor fotovoltaïsch thermisch en deze systemen gebruiken zonnepanelen om energie van de zon op te vangen. Deze energie wordt dan gebruikt om een warmtepomp aan te drijven, die koelmiddel door een reeks spoelen laat circuleren.

Het koelmiddel absorbeert warmte uit de lucht in het gebouw en geeft die af naar buiten. PVT-warmtepompen zijn efficiënter dan traditionele warmtepomp systemen. Bovendien kunnen PVT-systemen warm water leveren voor uw woning, waardoor ze een veelzijdige en efficiënte manier zijn om in uw energiebehoeften te voorzien.

Warmtepomp voor zwembad

Een zwembad warmtepomp maakt op een efficiënte manier gebruik om het zwembadwater te verwarmen. In tegenstelling tot gas- of elektrische cv-ketel. De zwembadwarmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als energiebron en die gebruikt wordt om het zwemwater te verwarmen. Dit proces gebeurt met behulp van een compressor en een koelmiddel, waardoor het energieverbruik aanzienlijk lager is dan bij traditionele cv-methoden.

Het gebruik van een zwembad warmtepomp in combinatie met zonne-energie kan een efficiënte manier zijn om het zwembadwater te verwarmen. De zonne-energie kan worden gebruikt om het zwembadwater te verwarmen via zonnepanelen of een zonneboiler, terwijl de warmtepomp kan worden gebruikt om de warmte die is opgevangen door de zon verder te verhogen. Dit zorgt ervoor dat het zwembadwater snel kan worden verwarmd en dat het comfortabel is om in te zwemmen.

zwembad warmtepomp

Gecertificeerde warmtepomp installateur

Het is belangrijk om een gecertificeerde warmtepomp installateur in te schakelen voor het installeren van een warmtepomp. Een gecertificeerde installateur heeft de kennis en vaardigheden om de warmtepomp correct te installeren en te onderhouden, wat ervoor zorgt dat het systeem efficiënt kan werken en veel problemen kan voorkomen.

BLR 100

BRL 100 is een Europese norm voor de warmtepomp installatie en het onderhoud van warmtepompen. De norm stelt eisen aan de kwaliteit van de installatie en het onderhoud van warmtepompen, zodat deze efficiënt kunnen werken en problemen kunnen worden voorkomen. Om te voldoen aan deze norm, moeten installateurs voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en moeten ze worden gecertificeerd door een erkende organisatie.

Als een installateur gecertificeerd is volgens BRL 100, betekent dit dat ze aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoen en dat ze de vaardigheden en kennis hebben om warmtepompen te installeren en te onderhouden op een professionele manier.

F-Gassen gecertificeerd

F-gassen zijn koudemiddelen die worden gebruikt in warmtepompen en andere koel- en verwarmingssystemen. De Europese Unie heeft wetgeving opgesteld om de uitstoot van F-gassen te verminderen, omdat ze een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde en de ozonlaag aantasten.

Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de Europese wetgeving voor F-gassen, betekent dit dat ze voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en dat ze zijn gecertificeerd door een erkende organisatie om F-gassen te mogen installeren, repareren of ontmantelen. Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de F-gas wetgeving, kunnen ze worden vertrouwd om de installatie en het onderhoud van systemen met F-gassen op een veilige en professionele manier uit te voeren.

Warm water met een warmtepomp

Er zijn verschillende manieren om warm water te maken met een warmtepomp. Een populaire manier is door middel van een lucht-water warmtepomp, die gebruikmaakt van de lucht als energiebron om het water te verwarmen. Een warmtepomp kan niet zoals een cv-ketel direct genoeg warm water maken zoals u gewend bent, maar een warmtepomp maakt het water warm in een boiler. De boiler is een onderdeel van de warmtepomp installatie.

De laadtijd van een boiler is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en de inhoud van de boiler. De gemiddelde laadtijd van de boiler ligt tussen de 60 en 90 minuten. U moet er rekening mee houden dat een tapwaterboiler aardig wat ruimte in beslag neemt. Ook is het belangrijk om te kijken of u allemaal tegelijk kan douchen. Een gezin met vier personen kan bijvoorbeeld niet tegelijk douchen met een 300 liter boiler. Waarschijnlijk komt u dan beter uit met een 500 liter boiler.

warm water met een warmtepomp
Warmtepomp combinatie zonneboiler

Combinatie warmtepomp met zonneboiler

Een zonneboiler met een warmtepomp kan een efficiënte manier zijn om warm water te maken en tegelijkertijd energie te besparen. De zonneboiler maakt gebruik van de zon als energiebron om het water te verwarmen, terwijl de warmtepomp de warmte die is opgevangen door de zon versterkt om het water nog verder te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat het warm water snel kan worden geproduceerd en dat het comfortabel is.

PVT-panelen met warmtepomp

PVT-panelen met warmtepomp is een technologie die steeds populairder wordt. PVT-panelen zijn in staat de energie van de zon op te vangen en om te zetten in elektriciteit, daarnaast wekken de panelen direct warm water op voor de warmtepomp.

PVT-panelen met warmtepomp zijn bijzonder efficiënt in het opwekken van elektriciteit, omdat ze een hoger percentage van de zonne-energie kunnen opvangen dan traditionele PV-panelen. Bovendien zijn PVT-panelen met warmtepomp ook heel efficiënt in het verwarmen van water, omdat de warmte van de zon gebruikt wordt om warm water te maken. PVT-panelen met warmtepomp zijn een uitstekende manier om elektriciteit op te wekken en water te verwarmen en worden daardoor steeds populairder.

pvt bron voor warmtepomp

Warmtepomp kosten

De kosten van een warmtepomp kunnen sterk variëren afhankelijk van het type warmtepomp, het vermogen van de warmtepomp en de grootte van de woning in combinatie van het afgiftesysteem dat erbij wordt geïnstalleerd.

De kosten voor het installeren van een warmtepomp kunnen ook variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Ook kost een warmtepomp meer dan een traditionele cv-installatie. De warmtepomp kan op de langetermijngeld besparen doordat ze minder energie verbruiken. Om meer te weten te komen over de kosten van een warmtepomp, kunt u contact opnemen met een warmtepompinstallateurs.

COP warmtepomp

De COP (Coëfficiënt Of Performance) van een warmtepomp is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Het is het verhoudingsgetal tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken. Bijvoorbeeld, als een warmtepomp een COP van 4 heeft, betekent dit dat de warmtepomp vier keer zoveel energie levert als er aan de warmtepomp wordt geleverd. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe efficiënter het systeem werkt en hoe lager het energieverbruik.

cop warmtepomp
Welke warmtepomp kiezen

Welke warmtepomp kiezen

Er zijn verschillende factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een warmtepomp, zoals de grootte van de woning, het budget, de beschikbaarheid van energiebronnen en de wensen voor het verwarmingssysteem. Bij het kiezen van een warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

Soort warmtepomp: Er zijn verschillende types warmtepompen beschikbaar, zoals lucht-water, bodem- en aardwarmtepompen en ventilatie warmtepompen. Elke warmtepomp heeft zijn eigen voordelen en beperkingen, dus het is belangrijk om te bepalen welk type het beste bij uw situatie past.

Nadelen warmtepomp

Beperkte prestaties bij lage buiten temperaturen. Warmtepompen presteren minder goed bij lage buiten temperaturen, wat betekent dat ze minder efficiënt zijn als het vriest. Geluidsproductie: Sommige warmtepompen kunnen geluid maken tijdens het gebruik, wat voor sommige mensen storend kan zijn.

Warmtepomp subsidie

Subsidie voor de warmtepomp

Subsidies voor warmtepompen maken de overstap naar een duurzamere verwarming van je huis aantrekkelijker. Door de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een aanzienlijk bedrag terugkrijgen bij de aankoop van een warmtepomp, mits deze een energielabel A++ of hoger heeft. De hoogte van de subsidie varieert afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.

Zo ontvang je voor een hybride warmtepomp met een 4 kW vermogen en energielabel A++ een subsidie van €2.550. Voor een volledige warmtepomp met 8 kW vermogen en hetzelfde energielabel bedraagt de subsidie €3.150, terwijl een bodemwarmtepomp van 6 kW met energielabel A++ je €4.425 kan opleveren. In 2024 ontvang je zelfs €225 extra voor warmtepompen met een energielabel A+++. Dit stimuleert de keuze voor nog efficiëntere systemen.

Tevreden klanten

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Menheer

Persoonlijk, deskundig advies en goede service

Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.

Onze warmtepomp tips:

aardwarmte warmtepomp
Aardwarmtepomp
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp
Luchtwater warmtepomp Fujitsu
Lucht-water warmtepomp