Stappenplan gasloos wonen

Warmtepomp installateur

Om een warmtepomp installatie te maken komt wel wat expertise kijken. De adviseur moet eerst een plan maken, het gasloos verwarmingsconcept. Hiermee moet hij rekening houden met alle factoren die al aanwezig zijn en die toegevoegd moeten worden om de installatie zo uitgebalanceerd te kunnen laten werken. Hij maakt warmteberekeningen zodat de juiste warmtepomp geselecteerd kunnen worden maar hij kan ook berekenen wat de besparingen en verbruik van de installatie is.

Gasloze woningen oprichter Raymond Schepens

Warmtepomp installatie

Als de installateur de juiste gegevens heeft ontvangen van de adviseur kan hij aan de slag. De installatie zal gemaakt moeten worden volgens de tekeningen en berekeningen die de adviseur heeft gemaakt. Op deze manier krijg je een uitgebalanceerde installatie waarbij de warmtepomp  op een juiste wijze zal worden belast. Dat wil zeggen de warmtepomp heeft voldoende vermogen om de woning volgens de berekeningen te verwarmen. Het afgiftesysteem is nu het belangrijkste wat goed moet worden geïnstalleerd. De installateur heeft de juiste spullen bij zich en kan de installatie nu vakkundig bouwen. Als de installatie klaar is voor gebruik kan hij het afgiftesysteem aan de hand van de berekeningen van de adviseur inregelen. Dit zorgt ervoor dat iedere groep van de verdeler evenveel water krijgt zodat de woning gelijktijdig wordt verwarmd of gekoeld.

BRL 100 gecertificeerde installateur

Zoals bekend zullen de meeste warmtepomp installateurs diverse partijen erbij halen om de goede warmtepomp installatie te bouwen. Het is ook niet vreemd dat niet iedereen alles weet. De complexiteit van de vraag hoe verwarm je een woning met 33 graden water is moeilijk. Indien de woning voorzien wordt van een buitendeel met koelleidingen naar de Hydro modulen dan moet er een  koeltechnische bedrijf ingeschakeld worden. Sommige installatiebedrijven hebben diverse specialisaties onder een dak zitten. Maar het komt ook vaak voor dat een gespecialiseerde partner deze werkzaamheden komt uitvoeren. De  partner is BLR 100 gecertificeerd en zal de gehele installatie aanleggen volgens de richtlijnen die hiervoor gelden. Samen met de installateur zal de warmtepomp installatie in bedrijf gesteld gaan worden.