Stappenplan gasloos wonen

Zonne-energie opslaan

Wereldwijd worden er bijna 1 miljoen zonnepanelen per dag geïnstalleerd op daken van woningen en dat getal stijgt op dit moment nog steeds. 

De zon als energiebron

Terugleveren en salderen

De zon schijnt overdag, terwijl u in de avond de meeste energie verbruikt. Hierom is het de meest voor de hand liggende keuze om uw opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het net fungeert dan als een grote batterij om zonne-energie in op te slaan. Tijdens de avonduren kunt u vanuit het net de stroom weer gebruiken. Als de zonnepanelen meer energie opwekken dan u verbruikt, dan kunt u uw teveel aan stroom verkopen aan het net. Als de zonnepanelen niet voldoende energie hebben opgewekt tegenover uw verbruik, dan wordt de aanvullende stroom uit het elektriciteitsnet gebruikt. 

Thuisbatterij Zonnepanelen

Terugleveren en salderen is de meest voorkomende oplossing in Nederland. Maar dit is niet de enige mogelijkheid, u kunt ook een eigen thuisbatterij aanschaffen bij uw zonnepanelen, waarin u de opgewerkte zonne-energie kunt opslaan. De stroom die u niet direct gebruikt gaat naar de thuisbatterij. Let wel op, als de batterij vol is en uw zonnepanelen wekken nog steeds stroom op, dan gaat de stroom verloren. Als de batterij leeg is en u nog meer stroom nodig heeft, kunt u dit krijgen via het net.